Les aigües residuals també poden ser una font de recursos i les plantes per al seu tractament, un lloc per a l'optimització i la reducció de residus. D'això tracta un projecte que s'està aplicant a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) a Lleida, pel que s'han instal•lat nombrosos sensors les dades dels quals recull i analitza una solució tecnològica, per tal d'oferir als enginyers de la depuradora una fotografia de la salut operativa de la planta.
Aqualia, empresa gestora de la planta, i el laboratori d'IBM Research de Haifa a Israel, treballen conjuntament en aquest projecte, basat en una solució d'IBM que utilitza algoritmes d'aprenentatge de màquina per predir l'impacte dels canvis en l'aigua, fallades de funcionament a la fàbrica, necessitats de manteniment dels equips i altres factors que tinguin lloc en temps real. D'aquesta manera, la solució és capaç de generar alertes i recomanacions per realitzar ajustaments que permetin un millor funcionament de la fàbrica.
La planta de Lleida en què es desenvolupa, té una capacitat de 96.000 metres cúbics diaris i, a dia d'avui, els resultats són optimistes. Segons els responsables del projecte s'ha aconseguit reduir el consum d'electricitat general de la planta en un 13,5%. A més, la depuradora està utilitzant els recursos de forma més eficaç: la quantitat de productes químics necessaris per extreure el fòsfor de l'aigua s'ha reduït un 14% i la producció de residus ha caigut un 17%. També s'ha millorat significativament l'eliminació de nitrogen, especialment en baixes temperatures.