Terrassa continua produint cada vegada menys residus. El 2013 es va mantenir la tendència, iniciada el 2006, a produir menys deixalles, tant als materials que conformen la recollida selectiva com a la fracció anomenada resta, és a dir, tot allò que no forma part de la recollida selectiva ni es porta a les deixalleries. L’any passat la ciutat va generar 71.703 tones de residus, el que significa un 2,3% menys que el 2012.
El fet que la producció de deixalles continuï baixant mentre la població augmenta comporta que Terrassa estigui assolint valors de referència pel que fa a la generació de residus per habitant. El 2013 els ciutadans i ciutadanes de Terrassa van produir 0,91 Kg de residus per persona i dia, una de les xifres més baixes de Catalunya.
Un altre indicador rellevant és l’augment de l’ús de les deixalleries, tant en nombre d’usuaris com en tones recollides. El total de visitants de les deixalleries (Terrassa Neta, Can Casanovas i la Deixalleria Mòbil) va augmentar un 7,96%, arribant als 3.489, mentre que la recollida va arribar a les 1.988 tones, 731 més que el 2012. És a dir, l’augment ha estat del 58%. La dada és molt positiva perquè fa palès que cada vegada més persones tracten adequadament molts residus que abans anaven al contenidor de resta. En aquest sentit, també ha augmentat la recollida d’olis de cuina usats: els contenidors d’aquesta fracció van recollir dues tones més, passant d’11 a 13. Aquest augment del 20% s’explica pel fet que és un servei relativament nou, que encara s’està consolidant.
Pel que fa a la recollida selectiva (vidre, paper i cartró, envasos i orgànica), aquesta continua representant al voltant d’un terç del total de residus recollits per l'empresa municipal Eco-equip. L’orgànica continua sent la més important quantitativament (6.665 tones) seguida del paper-cartró (4.534), els envasos (3.981) i el vidre (3.172). Totes les fraccions han baixat respecte el 2012, amb reduccions d’entre el 4,5 i el 10%. Encara s’ha reduit més la recollida en els contenidors de roba (de 464 tones a 321). Aquestes davallades obeeixen al fet que l’actual situació econòmica ha comportat un menor consum i una major reutilització de béns.
La fracció resta, és a dir, tot allò que es lliura al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTRVO), va baixar fins a 48.631 tones, 983 menys que el 2012. Amb tot, la fracció resta continua representant el 67,82% del total de residus generats. Per això l’Ajuntament recorda a la ciutadania que una bona separació en origen millorarà la recollida selectiva i per tant reduirà la quantitat de residus que es porten al CTRVO i que representen una despesa per al municipi.
Font: Ajuntament de Terrassa