Terrassa, primera ciutat catalana amb un protocol local global sobre maltractament infantil

Terrassa esdevindrà aquesta tardor la primera ciutat de Catalunya a dotar-se d'un protocol local d'intervenció en xarxa en situacions de risc i/o maltractaments a la infància i l'adolescència, amb la implicació de tots els actors que tenen responsabilitat en l'atenció a la infància i l'adolescència i segons els criteris marcats per la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència. El document establirà els circuits de comunicació, prioritats d'actuació, repartiment de tasques, criteris d'actuació i tot el que afecti al treball en xarxa entre les diferents parts implicades quan es detecti maltractament o risc de maltractament en infants i adolescents a la ciutat, amb la finalitat de millorar el servei i protegir millor als menors.

El Centre Cívic President Macià va acollir la presentació als membres de la Taula Tècnica d'Infància de Terrassa del Protocol, en un acte que va comptar amb les intervencions de la tinenta d'alcalde de Drets Socials i Serveis a les Persones, Eva Candela; la regidora de Serveis Socials, Gracia García; la directora general d'Atenció a la Infància i Adolescència de la Generalitat de Catalunya, Georgina Oliva; i el gerent de Serveis de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Josep Muñoz. Una setantena de representants dels diferents agents implicats (MútuaTerrassa, Consorci Sanitari de Terrassa, Mossos d'Esquadra, Policia Municipal i diversos serveis de l'Ajuntament de Terrassa i la Generalitat de Catalunya) van assistit a l'acte.

A partir d'ara i durant els propers mesos es durà a terme una campanya de comunicació del protocol entre tots els agents que l'hauran d'aplicar, per tal que totes les persones que treballen en aquests serveis i entitats assimilin les noves formes d'actuar que es derivaran de l'aplicació del protocol. Es preveu que al mes de setembre aquesta fase estigui completada i el protocol es pugui començar a aplicar en el dia a dia de la prestació de serveis a la infància i l'adolescència.

La redacció d'aquest protocol és una iniciativa de la Taula Tècnica d'Infància de Terrassa, un òrgan creat el 2014 previst per la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència. Terrassa va ser una de les tres primeres ciutats de Catalunya a constituir aquesta taula, creada com a eina de treball en xarxa per a la prevenció, la detecció i l'atenció a la infància, especialment pel que fa als casos de risc. La primera iniciativa de la Taula va ser l'elaboració d'un protocol local, en considerar que el protocol comarcal existent no s'adaptava prou a les particularitats locals de Terrassa. El nou protocol s'ha desenvolupat a partir del treball de la Taula, amb la implicació de tots els actors, generant entre les parts complicitats i confiança, que seran fonamentals per aplicar-lo.

La voluntat de la Taula és que el protocol sigui una eina flexible i que evolucioni en funció de les necessitats. Per aquest motiu es crearà una comissió de seguiment que valorarà possibles ajustos en el futur. La Taula es planteja també com a següents objectius implicar les entitats de lleure i altres agents en la detecció dels maltractaments i estudiar eines de prevenció dels maltractaments.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top