Terrassa tindrà una nova residència i centre de dia per a gent gran a Sant Pere Nord

Visita de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, a TerrassaTerrassa tindrà una nova residència i centre de dia per a gent gran a Sant Pere Nord. Així ho ha anunciat la consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Violant Cervera, en la seva visita a la ciutat. El nou equipament inclourà un centre de dia i s'ubicarà en un solar cedit per l'Ajuntament de Terrassa a l'avinguda del Vallès, 477.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha acollit la notícia "amb satisfacció i amb la convicció que aquest nou equipament donarà un respir a la manca de places residencials públiques que arrosseguem des de fa anys". "Som una ciutat perseverant en la lluita dels drets socials i els fruïts aconseguits i la capacitat d'organitzar-nos per aconseguir-ho ho demostren", d'aquesta manera, Ballart també ha posat de manifest la voluntat municipal de continuar treballant per la millora assistencial i de la qualitat de vida de tots i totes les terrassenques, sense excepció.

La Generalitat de Catalunya preveu iniciar el procés de licitació de la nova residència i centre de dia de Sant Pere Nord el primer semestre d'aquest any i que les obres s'iniciïn l'any 2023 i puguin acabar-se el 2025. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha explicat que "el departament destinarà 9,8 milions d'euros procedents dels Fons Europeus Next Generation per a construir aquest equipament que es dividirà en unitats de convivència, d'entre 16 i 20 persones, i fomentarà l'autonomia personal i l'envelliment actiu".

Cervera ha destacat que "es tracta d'una residència pública adaptada al model arquitectònic basat en els principis d'Atenció Centrada en la Persona (ACP), que té en compte l'autonomia personal, la individualitat, la independència, la inclusió social i la participació en l'espai comunitari".

Foment de l'autonomia personal

L'equipament tindrà 90 places de residència de gent gran i 20 places de centre de dia. L'espai residencial es dividirà en mòduls de llar que acolliran entre 16 i 20 persones, com a màxim, creant entorns més similars als d'un edifici particular i generant espais tranquils i segurs. Cada unitat de convivència o mòdul de llar s'organitza en:

Espais independents (dormitoris individuals) per preservar el dret de la persona a la privacitat i intimitat, la individualitat i la independència així com afavorir la reducció de patògens. Com a mínim, el 70% dels dormitoris del centre residencial seran dormitoris individuals.

Espais comuns (cuina-office, menjador, sala d'estar i sortida a espais exteriors) que promoguin la interacció social facilitant les trobades i la comunicació entre persones i el foment de la vida autònoma on es puguin desenvolupar tasques quotidianes (cuinar, posar la rentadora, planxar...) i mantenir certes rutines de la seva vida.

La residència tindrà espais d'atenció especialitzada com sales o espais d'estimulació dels sentits, espais de fisioteràpia i altres sales polivalents que es puguin segmentar per donar diferents usos segons les necessitats. També comptarà amb espais exteriors com elements socialitzadors i terapèutics, amb racons per diferents usos (hort, passeig, solàrium...), que afavoreixen la vida activa i saludable i fomentin la independència en espais segurs i controlats. La visió de l'exterior aporta llum natural a més d'afavorir l'efecte crida per sortir a espais que fomenten l'estimulació cognitiva (jardins terapèutics, jardins PALMLÖLF, hort, herbes aromàtiques...). Un passadís al voltant del jardí permetrà un passeig agradable, amb llum natural i es convertirà en una activitat que genera benestar a la persona.

D'altra banda, l'equipament inclourà un centre de dia per l'acolliment diürn i d'assistència a les activitats de la vida diària per a un grup persones grans que precisen d'una llar addicional sense les funcions pròpies dels dormitoris. El centre de dia es proposa com espai independent de la residència, fins i tot amb accés independent.

Obres d'adequació a la residència Mossèn Homs

D'altra banda, la consellera Cervera ha explicat que es duran a terme les obres d'adequació a la residència per a gent gran Mossèn Homs de Terrassa. Concretament, es reformarà la planta baixa, per a ubicar la part administrativa, i les plantes 3 i 4 per millorar els serveis que s'hi ofereixen. Es preveu que les obres s'iniciïn el segon semestre de 2023 per un valor de 4,2 milions d'euros.


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top