Tractaments contra l'escarabat morrut

L’Ajuntament de Badalona ha iniciat aquesta setmana una nova revisió de les palmeres per valorar l’evolució dels tractaments contra l’escarabat morrut. La revisió s’estan utilitzant tècniques avançades per detectar si hi ha alteracions internes que amb una inspecció visual no s’acaben de detectar .

L’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat està avaluant l’estat de les palmeres amb l’ajuda de tres especialistes en arboricultura que s’encarreguen de realitzar proves per detectar possibles defectes mecànics de les palmeres.

Des de que es va detectar que la plaga de l’escarabat morrut s’havia anat estenent per arreu de la ciutat i a noves espècies de palmeres, l’Ajuntament de Badalona ha reforçat els tractaments practicant fumigacions a la valona de la palmera de tres a quatre cops a l’any i una fumigació al tronc. No obstant, com es tracta d’una plaga difícil de controlar, en els darrers mesos alguna palmera no ha sobreviscut i ha caigut.

En aquest sentit, a banda de les inspeccions visuals que es van practicant de forma periòdica, s’ha cregut convenient realitzar una nova revisió de les palmeres que contempli aspectes mecànics com la resistència o la presència de cavitats internes que puguin posar en risc l’estructura de la palmera i fer-la inestable.

Segons els especialistes que estan practicant les revisions, la diferència fonamental entre un arbre i una palmera pel que fa als criteris de valoració de la seva estabilitat rau en que un arbre es poden detectar defectes en la fusta que creix i que va sortint a l’exterior any rere any. En canvi, en el cas de les palmeres pot ser que externament el tronc no presenti cap símptoma però que a l’interior hi hagi alguna cavitat i que només es pugui detectar amb tècniques més complexes.

La revisió que s’està duent a terme aquests dies al carrer Santa de Madrona, al passeig de la Rambla i al passeig Marítim, consisteix en una primera inspecció visual on ja es poden detectar estrangulacions, cavitats exteriors i ferides, entre d’altres defectes. Amb aquesta primera informació, es determinen quines palmeres haurien de passar per una valoració més exhaustiva amb proves físiques.

Les tècniques que s’estan realitzant utilitzen instrumentació com el martell d’impulsos, per valorar la presència de cavitats internes, i el tomògraf, que permet aproximar la geometria de la cavitat. A banda d’aquests instruments, es realitzen també un test d’oscil·lació de la palmera, una valoració de la pèrdua de la capacitat mecànica de la palmera, un test de la seva aerodinàmica i un test de tracció que permet determinar la càrrega que és capaç de suportar.

Un cop acabades les inspeccions, es realitzarà un informe de conclusions i es plantejaran recomanacions de seguiment i fins i tot d’eliminació en cas que es detecti que alguna palmera podria a curt o a mig termini esdevenir inestable.
 

Font: Ajuntament de Badalona
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top