Transició cap a la sobirania energètica de Barcelona

 

Barcelona aposta per revertir el model energètic vigent, basat en els combustibles fòssils, on la producció és centralitzada i limitada a grans operadors, que allunya la producció i la demanda i suposa ineficiència i malbaratament. Un model que comporta desigualtat social i no és sensible a la pobresa energètica. A més, també és ambientalment agressiu ja que genera contaminació de l'aire i emissió de gasos d'efecte hivernacle que són els principals causants del canvi climàtic. L’aposta de l’Ajuntament passa per recuperar la idea de servei públic associat a l’energia i democratitzar-la. Un nou model que utilitzi majoritàriament fonts d'energies renovables on la producció sigui distribuïda i de proximitat, energia de km0, que faci possible la sobirania energètica i incorpori la participació ciutadana en tot el procés. Tot i ser conscients que l’Administració Local no té competència en els grans àmbits de la regulació energètica (planificació, execució i explotació d’infraestructures, distribució, etc.), sí que té capacitat d’influir sobre grans eixos de la gestió energètica, com l’accés a l’energia (la generació d’energia a escala local, compra i subministrament), l’estalvi mitjançant la gestió de la demanda i l’eficiència energètica, a més de poder incidir en el coneixement, la conscienciació, i l’extensió de la cultura energètica. Es necessita doncs un recolzament per part d’Administracions de caire superior per a poder treballar en determinats àmbits però hi ha una tasca molt important sobre la qual poder treballar i incidir des de l’àmbit local per tal d’aconseguir transitar cap a la sobirania energètica.

 

En aquest sentit, Barcelona aposta per reduir el consum d’energia mitjançant l’eficiència energètica, l’autoconsum, l’ús responsable de l’energia i per una màxima generació energètica local utilitzant els recursos propis, ja siguin recursos renovables (com el sol, el vent, la biomassa, ...) com recursos residuals, i assegurar un subministrament bàsic per a tothom. Al mateix temps, vol caminar decididament cap al subministrament d’energia 100% renovable, amb zero emissions i al que puguem accedir-hi tots de forma democràtica.

Algunes xifres a destacar: reducció del 10% del consum municipal, 25.000 nous punts de llum en led arribant al 30% de l’enllumenat de Barcelona, incrementar un 10% la generació elèctrica amb renovables a nivell ciutadà i capacitat per subministrar electricitat neta a 20.000 llars.

 

 


 

 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top