Trobada de les empreses municipals d'aigua i serveis de Vilafranca i Bühl pel projecte LIFE

Dins el marc del projecte “Vinyes per calor”, en el que l’Ajuntament de Vilafranca i entitats i empreses del sector del vi treballen per utilitzar els sarments de la poda de les vinyes per produir energia tèrmica amb el suport del programa LIFE de la Unió Europea, es va fer una sessió de treball entre els responsables de la Stadtwerke (model d’empresa municipal que proveeix d’aigua, energia i altres serveis a les ciutats alemanyes) de Bühl i els de l’empresa municipal EMAVSA que proveeix d’aigua Vilafranca i altres municipis de l’entorn i que estudia com proveir també d’energia tèrmica.

A la sessió de treball hi van participar l’Alcalde de Bühl i el Tinent d’Alcalde de Vilafranca, Aureli Ruiz, presidents respectivament de les dues empreses municipals, així com directius i tècnics d’aquestes empreses i responsables de l’ Ajuntament de Vilafranca i de l’empresa assessora en la implantació de la xarxa de calor als edificis d’equipaments de la Girada. L’objectiu de la sessió va ser analitzar el funcionament d’aquest model d’empresa pública d’abast municipal a Alemanya, que estan liderant amb notable èxit el procés de transformació d’una societat que produïa l’energia de manera centralitzada, cara i contaminant, cap a un model en que la producció s’està descentralitzant i posant l’accent en les energies renovables, i al mateix temps amb menys cost per als ciutadans i més capacitat de gestió i recursos per a l’Ajuntament.

La delegació vilafranquina ha reforçat la seva decisió d’avançar, dins les possibilitats de la vila, de la comarca i de la legislació (molt més restrictiva i centralitzada a Espanya), en aquest model de producció i distribució pública i descentralitzada d’aquests serveis essencials per la ciutadania i per l’economia del territori.


Recollida de sarments per fer biomassa

Un dels objectius d’aquest projecte que promouen l’Ajuntament de Vilafranca, Covides, Innovi i Nou Verd, és que els sarments que provenen dels treballs de la poda dels ceps estiguin en les millors condicions possible per fer de combustible, sense necessitat de cap més tractament.

Per això s’està treballant en un prototip de màquina prepodadora que evita que els sarments ja tallats caiguin a terra, que s’està perfeccionant de cara a la propera campanya, i s’han fet proves amb un notable èxit amb una màquina de recollir, netejar i triturar la poda que ja està a terra.  Aquesta màquina que ha portat a la comarca la cooperativa Nou Verd, ha recollit material de diverses vinyes del Penedès que servirà per alimentar les calderes de biomassa que s’estan instal·lant en el marc del Projecte, com la de Caves Vilarnau o la xarxa de calor que ja ha licitat l’Ajuntament de Vilafranca per escalfar alguns edificis d’equipaments de la Girada.


Font: Eix Diari
 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top