Un minibús elèctric avançat de fabricació catalana prestarà servei a Barcelona

Barcelona operarà pròximament amb un minibús elèctric de tecnologia avançada i de zero emissions pensat per prestar trasllat en línies de Bus del Barri de la ciutat de Barcelona. Aquest prototip ha estat desenvolupat íntegrament per empreses catalanes en el marc de l'estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent RIS3CAT, que gestiona ACCIÓ i que està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Barcelona, que està en ple procés de reconversió ambiental i d’electrificació del transport públic de superfície, necessitava un vehicle sostenible per als desplaçaments col·lectius de proximitat: en altres paraules, un minibús de zero emissions capaç de funcionar eficaçment durant una jornada completa durant tot l'any en una línia regular de TMB.

La solució és el nou minibús elèctric de tecnologia i prestacions avançades, que al llarg dels dos últims anys han definit, desenvolupat, dissenyat i fabricat un grup d'empreses catalanes: TMB com a operador de transport i prestador del servei, l'empresa d'enginyeria i assajos Applus IDIADA, el carrosser especialitzat en minibusos Indcar, el centre tecnològic Eurecat i el fabricant de bateries Millor Battery.

El projecte s'ha desenvolupat dins d'una de les comunitats RIS3CAT per a la recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent, impulsades per ACCIÓ -l'agència per a la competitivitat de l'empresa dependent del Departament d'Empresa i Coneixement-. I ha comptat amb una aportació de 488.000 euros del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

El minibús ha estat dissenyat per a un ús urbà intensiu en recorreguts d'alta exigència com els del Bus del Barri de TMB, amb autonomia per a 16 hores de circulació, fins i tot amb l'aire condicionat en marxa, com és habitual en els mesos d'estiu. Pensant en la sostenibilitat de l'operació, s'ha procurat que el vehicle tingui baixos costos de manteniment i, sobretot, que les bateries siguin modulars i fàcilment accessibles a través de la porta posterior. Així, les seves virtuts el fan extrapolable a qualsevol operació en una altra ciutat europea.

Les principals característiques del nou minibús elèctric són les següents:

-Dimensions: 7,21 metres de longitud i 2,43 metres d'amplada
-Capacitat màxima: 22 passatgers
-Seients: 8 + 2 de plegables
-Accessibilitat: plataforma baixa central, rampa, 1 plaça per cadira de rodes
-Bateries: de 135 kWh, intel·ligents i modulars, amb més de 4.000 cicles de vida, equivalents a 10 anys d'operació
-Motor elèctric de 140 kW de potència
-Xassís: Strada d'Iveco

El minibús elèctric començarà un cicle de proves en buit, en les quals realitzarà uns 4.000 quilòmetres simulant recorreguts de línies de Bus del Barri. Posteriorment s'iniciarà el servei amb passatgers.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top