Un projecte de regió intel·ligent amb la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region

La Fundació Tarragona Smart Region dóna la benvinguda a Reus, que s'uneix al projecte de convertir el territori en un espai que, a través de les noves tecnologies, sigui més respectuós amb el medi ambient i amable amb el ciutadà.

Els alcaldes de Tarragona i Reus han signat l’acord que els permetrà treballar units en noves iniciatives socials i sostenibles, amb la Fundació Smart com a punt de trobada i coordinació.

Unint en l'estratègia smart ambdues ciutats, es passa a ser un nucli de població considerable, atractiu i eficient per a grans projectes smart, que requereixen unes magnituds d'usuaris importants.

Així, el territori guanya en cohesió i permet continuar creixent en la direcció correcta, a través dels eixos de treball principals, que marquen un horitzó comú en el qual el ciutadà és el protagonista de la construcció de la seva ciutat.

Aquests eixos són la sostenibilitat, la vertebració i cohesió territorial i el posicionament, projecció i internacionalització del territori. Tots tres instauren un marc de referència que permet treballar cap als objectius principals de la fundació, que són el potenciar l'ecosistema i dinamització econòmica; la transformació de les ciutats; i el talent i capacitació digital.

Els últims anys la Fundació ja ha liderat diversos projectes que treballen de forma conjunta amb diverses entitats i institucions del territori i que, sens dubte, han estat un èxit. Parlem, per exemple, dels projectes de participació ciutadana, les auditories energètiques, el projecte Hèlix o l'Smart Cub, dels quals es pot conèixer la seva evolució i finalització a la pàgina web tarragonasmart.cat.

La Fundació impulsarà comissions sectorials per impulsar projectes sectorials de turisme, mobilitat, igualtat, medi ambient...


La culminació d'un treball

Abans d'arribar a aquesta fita hem assajat algunes experiències noves com és la Col•laboració conjunta en el PECT -Pla estratègic de Competitivitat Territorial- de Turisme sostenible, a on la part de mobilitat era assumida conjuntament per Reus i Tarragona; o la Taula de la Pobresa energètica feta conjuntament.

Ja s’havia fet evolucionar l'inicial Clúster TIC Reus en el Clúster TIC Catalunya Sud, y aquesta serà una de les línies de treball: Aprofitar l'arribada de noves TIC a l'espai urbà, per a prestacions urbanes, per generar i potenciar un teixit local d'indústries i empreses d'alt valor tecnològic.

La Fundació Smart ja lidera e impulsa des de fa 2 anys un grup d'una dotzena d'ajuntaments més la Diputació per a coordinar formació i accions smart. Seguint la línia del Pla Nacional de Territoris Intel•ligents i tal com proposa la Unió Europea, podem parlar d'un Territori Intel·ligent al voltant de les nostres ciutats.

 

Perquè treballar com a territori?

La dinàmica de construir ciutats intel·ligents mitjançant accions integrades de desenvolupament urbà sostenible ha evolucionat cap al concepte de "territoris intel·ligents", tant en l'àmbit Europeu com estatal. El nou Pla Nacional de Territoris Intel·ligents de desembre de 2017 que substitueix el Pla Nacional de Ciutats intel•ligents, adopta aquest nou concepte com a paradigma de treball.

Les estratègies de planificació territorial intel·ligents exigeixen conurbacions urbanes amb una suficient densitat d'habitants i amb models de desenvolupament metropolità, que tinguin una magnitud suficient per atraure recursos i l'atenció en empreses i dinàmiques globals.

Les principals àrees de treball d'una ciutat intel·ligent, que són la lluita contra canvi climàtic, l'economia baixa en carboni, el reciclatge i l'economia circular, la mobilitat, l'emprenedoria i transferència tecnològica... superen l'àmbit local.
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top