Un web interactiu situa tot el patrimoni de Barcelona sobre un mapa

El projecte Big Time Bcn, creat pel col·lectiu d'arquitectes 300.000 km/s, visualitza la informació de 3.000 monuments i 70.000 edificis i parcel·les de la ciutat.

Que la Pedrera, la Sagrada Família o la catedral de Barcelona són béns protegits és evident. No obstant això, a la capital catalana hi ha molts altres monuments, dels 3.000 en total, que passen desapercebuts al ciutadà del carrer. Ara, i gràcies al mapa interactiu Big Time Bcn, és possible descobrir i redescobrir fins a 2.000 anys d'història de la ciutat a través de la visualització d'aquest patrimoni i d'unes 70.000 parcel·les urbanes.

El web, creat pel col·lectiu d'arquitectes 300.000 km/s, representa el Catàleg de Patrimoni de Barcelona sobre una base cartogràfica dinàmica. Monuments, muralles, convents, edificis residencials i industrials, elements escultòrics i de mobiliari urbà, etc. Tot això situat sobre el mapa actual de la ciutat amb dates d'edificació, noms d'arquitectes i altra informació que el mateix registre de l'Ajuntament de Barcelona ofereix però de forma segmentada.

"Hem georeferenciat aquesta informació i facilitat la seva consulta", comenta l'arquitecta Mar Santamaría i autora del projecte juntament amb els seus companys de professió Pablo Martínez i Oriol Hostench. Aquesta informació, afegeix Martínez , "en una base de dades no serveix de res, havíem de fer-la visible". Els dos primers, que formen 300.000 km/s , compten amb experiència prèvia en el camp del Big Data, del Social Data i l'Open Data aplicats a l'anàlisi urbana. L'any passat van crear atNight, un projecte similar que situava els punts lumínics sobre el mapa de Barcelona, entre d'altres aspectes com els canvis d'humor dels seus habitants.

Per tal d'aportar valor i donar a conèixer la riquesa i la importància de la conservació del patrimoni arquitectònic i urbà, els impulsors també han transformat les dades del Cadastre nacional en cartografia visual. "Actualment, aquestes informacions són accessibles, però no reutilitzables, i la seva consulta no està facilitada a través de la publicació", comenten. Així , el mapa mostra l'edat de més de 70.000 parcel·les urbanes, ordenades (per colors) en funció de l'any de construcció.

Els 3.000 béns protegits, en canvi, estan classificats segons el nivell de protecció: A, el grau màxim que inclouria edificis com el Palau de la Generalitat ; B, els béns d'interès local situats majoritàriament a l'Eixample o Ciutat Vella; i els de la categoria C, d'interès urbà com, per exemple, els conjunts de cases. En una categoria a part estan, a més, els jaciments arqueològics (en taronja) com, per exemple, els que es troben al districte de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.

Els creadors del projecte, com a professors del Màster en Restauració de Monuments d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de Barcelona, van trobar a faltar "un pla únic que visualitzés tota la informació de forma completa i que ens ajudés a fer un reconeixement global de tot el que hi ha a la ciutat", expliquen.

L'eina , presentada en el marc de les II Jornades de Periodisme de Dades i Open Data 2014, es pot consultar tant de forma online com a través de l'aplicació mòbil per Android. A qui va dirigida? A historiadors, dissenyadors i estudiants, però també a turistes ja barcelonins, que vulguin recuperar la memòria arquitectònica de la seva ciutat.

 
Font : La Vanguardia
 
 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top