Una app i un centre 100% renovables guanyadors del VII Premi Conama

Un centre d'educació ambiental autosuficient energèticament amb 100% renovables a la Serra de Sant Mamede (Orense) i una app perquè els ciutadans de Cabra (Còrdova) informin d'incidències en el seu municipi a través del mòbil. Aquests són els guanyadors del VII Premi Conama a la Sostenibilitat de Petits i Mitjans Municipis, que es lliurarà en Conama 2014 el dilluns 24 de novembre.

 
Centre d'Educació Ambiental As Corcerizas
 
En aquesta edició, el primer premi en la categoria de menys de 5.000 habitants no ha estat per a un ajuntament, sinó per a una ONG: Amics de la Terra-Galícia. Aquesta organització gestiona des de fa 12 anys el Centre d'Educació Ambiental As Corcerizas, tot un exemple en la posada en pràctica de solucions d'avantguarda per aconseguir un altre model de desenvolupament més sostenible.
 
Situat en plena muntanya Ourense, a 10 quilòmetres del petit poble de Arnuide, el projecte guardonat inclou la construcció d'una miniturbina eòlica (5 kW), diverses mesures d'eficiència energètica i un programa educatiu per a escolars.

Dotat ja amb plaques fotovoltaiques, panells solars tèrmics, una microturbina combinada amb un petit estany i calderes de biomassa, el nou aerogenerador eòlic reemplaça el generador de gasolina al qual calia recórrer en els dies d'hivern en què les renovables no eren suficients per cobrir la demanda elèctrica. Ara As Corcerizas és completament autosuficient per proveir-se de 100% energies netes.
 
És una demostració de la viabilitat d'una nova cultura de sostenibilitat, assegura Paula Vidal, directora del centre, que destaca les bones relacions amb els pobles dels voltants.
 

Línia Verda de l'Ajuntament de Cabra
Abocament incontrolat al polígon industrial 'Talaia', acumulació de brutícia al parc de la Tejera, elevats sorolls a la zona de l'hospital, branca caiguda prop de la sèquia de la Vega, etc. Aquestes són algunes de les 3.257 incidències rebudes en un any a través de la Línia Verda de l'Ajuntament de Cabra (Còrdova), guanyador del primer premi en la categoria d'entre 5.000 i 30.000 habitants. A través d'una app gratuïta, els veïns d'aquest municipi andalús poden posar en coneixement de l'Ajuntament tot tipus d'incidències ambientals, reduint en gran mesura els temps de reacció per solucionar-les.
 
A més, el projecte Línia Verda també inclou consultoria ambiental, havent de ser resolta qualsevol dubte d'un veí en un termini màxim de 24 hores.
 

Tres accèssit
 
En la categoria Entre 5.000 i 30.000 habitants, s'han donat tres accèssits a: Villalar dels Comuneros (Valladolid), pel seu control biològic pioner de la plaga del talp camperol (com a alternativa al verí); Navaridas (Àlaba), pel seu projecte integral de millora dels espais naturals; i Almonacid del Marquesado (Cuenca), pel seu projecte pilot de recollida manual d'envasos de beguda de plàstic i metall, que ha estat la iniciativa més votada en línia.
 
En la categoria Menys de 5.000 habitants també s'han donat tres accèssits a: Consell Comarcal d'Osona (Barcelona), pel projecte Desendolla't per promoure l'eficiència i l'estalvi energètic en els centres d'ensenyament d'infantil i primària públics del municipi ; Nou Baztán (Madrid), per les seves diverses actuacions en matèria ambiental en els darrers anys; i l'Associació Nacional Micorriza, de Guadalajara, per la Catalogació d'Arbres i Arbredes Singulars de la Comarca de Molina d'Aragó i Alt Tajo, sent aquesta la iniciativa d'aquesta categoria més votada a Internet.
 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top