Una eina de programari de gestió energètica permet controlar el consum energètics per a un major estalvi

Aquesta eina permet analitzar el control en temps real del consum energètic d'un edifici per a la posterior anàlisi.

L'eficiència energètica s'està convertint en un actiu cada vegada més important per a les empreses. L'augment de les tarifes elèctriques i el context de crisi econòmica ha augmentat la conscienciació de moltes companyies tant públiques com privades sobre la necessitat d'estalviar costos en el consum energètic.

Coneixedors d'aquesta tendència, Joan Pinyol, Guillem Corominas i Xavier Orduña, van fundar Dexma durant el seu últim any com a estudiants d'enginyeria informàtica de la UPC. Ara han creat Dex Cell Energy Manager, un programari de gestió energètica que permet el control en temps real del consum energètic d'un edifici per a la posterior anàlisi.

L'eina de Dexma, implantada en 2.000 equips de mesura en més de 400 localitzacions de la indústria, el sector terciari, l'Administració i residències, permet conèixer en temps real ia través d'Internet la despesa energètica d'un edifici. "El nostre programari permet una anàlisi exhaustiva dels subconsums energètics d'una empresa; des de quin consumeix cada planta fins discernir quin és l'impacte d'un visitant". L'estalvi energètic pot arribar al 15% amb una inversió mínima.

L'empresa, amb seu al parc tecnològic Barcelona Nord, ofereix als seus serveis a empreses del sector de l'energia-com Acciona, Comsa Emte o Elecnor-ja fabricants d'equips de mesura com Schneider Electrics, Socomec o Circutor.

Actualment, més de 50 socis comercials utilitzen el seu programari. Per a Joan Pinyol, director executiu de la signatura, la clau està en la necessitat creixent d'informació sobre el consum energètic ja que "fins fa poc l'única eina que tenien les empreses per controlar les seves despeses energètiques era la factura de la llum o el rebut de l'aigua ".

En menys de cinc anys, els tres fundadors de Dexma han passat de recórrer els concursos d'emprenedors de Barcelona a la recerca de finançament per al seu projecte a obtenir el reconeixement de la Fundació Entrecanales i el Grup Fides, que van prendre el 25% del capital.


Fundació Entrecanales

La incorporació de Entrecanales a l'accionariat-a Catalunya també participa en Aida Centre i Worldsensing-va suposar un autèntic impuls per Dexma. "A més de rebre una important injecció de recursos, aconseguim el reconeixement d'un sector on l'experiència és un grau", diu Pinyol.

Ara planegen el seu salt a l'exterior, on per ara ja operen en alguns països com Alemanya, Itàlia, Mèxic o Xile. El seu principal objectiu és incrementar la seva presència a Alemanya, país líder en serveis d'eficiència energètica.
Aquests plans han de permetre a la signatura, segons Pinyol, facturar al voltant d'un milió d'euros el 2012 en un sector que segons expliquen "està encara per penetrar". A Europa només el 5% de les empreses disposen de serveis d'estalvi energètics professionals. Mentre a Espanya la xifra és encara inferior per l'absència d'una cultura de l'estalvi. "Fins que no s'ha convertit en una prioritat per motius econòmics, les empreses no han reaccionat", sentencia.
 

Font: Expansión
 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top