L´ecoparc d´Alacant és un servei gratuït i només admet residus de ciutadans particulars. Allí els ciutadans poden portar productes banals, voluminosos, tòxics i perillosos i residus no admesos. Els contenidors d'Alquienvas d'aquests parcs permeten recollir i seleccionar diferents tipus de residus especials.
Al llarg de l'any que ve es preveu que estigui operativa una nova xarxa d'ecoparcs que permetrà triplicar la recollida de residus, amb una inversió de 1,8 milions d'euros, superant les 12.800 tones. Les noves instal·lacions permetran cobrir tot el perímetre de la ciutat i estaran complementats per vehicles d'ecopunts mòbils per facilitar la retirada de residus domèstics perillosos.
Es contemplen tres nous ecoparcs
Els tres nous ecoparcs contemplats al Projecte de Gestió de la Xarxa d'Ecoparcs d'Alacant tenen com a objectiu assolir els fins contemplats al Pla Zonal de Residus Zona 9 de la Generalitat Valenciana, que competeix a Alacant, en matèria de recollida selectiva de residus i vindrien a completar l'únic existent actualment situat al polígon industrial d'Aguamarga a la carretera d'Elx.
La generació total de residus domèstics i assimilables a l'àmbit del Pla Zonal 9 Àrea de Gestió A4 en el període comprès entre els anys 2016 i 2019 (aplicant la mitjana dels anys 2017 a 2019 per als residus entrants a Ecoparc i RCDs) va ser de 179.003 tones a l'any, amb una taxa de generació mitjana de 539,58 quilograms per habitant i any. Els residus entrants a l'ecoparc existent i als dos ecoparcs mòbils va assolir les 4.267 tones l'any 2019. És per això que les entrades anuals de recollida de residus previstes a la Xarxa d'Ecoparcs segons la prognosi realitzada s'estimen en 12.802 tones anuals .
Les noves instal·lacions compten amb els avantprojectes elaborats valorats en conjunt en 1.856.497,28 euros, inclosa l'adequació de l'ecoparc actual, amb un cost al voltant del mig milió d'euros per unitat.
Cadascuna de les instal·lacions que formaran part de la Xarxa d'Ecoparcs portarà associat un ecopunt mòbil que s'encarregarà d'apropar als diferents punts de les àrees d'influència un vehicle on els ciutadans podran dipositar residus domèstics perillosos com olis usats, piles, bombetes, entre d'altres.
Característiques
Els nous ecoparcs fixos tindran una superfície estimada de 5.000 metres quadrats i capacitat per atendre una població potencial de més de 10.000 habitants. Els contenidors es disposaran a cota doble per facilitar el dipòsit pels usuaris i la retirada per l'empresa prestatària del servei. El nombre de contenidors habilitats serà superior a 10 amb capacitat unitària d'entre 18 i 26 metres cúbics per facilitar el dipòsit de voluminosos i enderrocs, entre altres tipologies de residus. A més, les instal·lacions disposaran de dos autocompactadors per facilitar la retirada del residu fins a la planta de tractament.
Tots els ecoparcs disposaran duna zona coberta amb marquesina per a la recollida de residus perillosos i RAEEs (aparells elèctrics i electrònics). La circulació de vehicles estarà segregada o separada entre vehicles particulars i els camions de càrrega i descàrrega del servei.
La regidoria de Medi Ambient ha presentat tres projectes per obtenir finançament del Fons Europeu de Reconstrucció per un muntant proper als set milions d'euros. A més de la Xarxa d'Ecoparcs, també s'han presentat sengles projectes per a l'adquisició de més de 2.000 contenidors per implantar la recollida selectiva dels residus orgànics, el conegut com a cinquè contenidor o contenidor marró, i per al desenvolupament d'una línia de tractament del residu orgànic al Centre de Transformació de Residus d'Alacant (CETRA), amb l'objectiu de poder convertir-lo en compost d'alta qualitat i produir energia.