Vacarisses aprova els pressupostos de 2021

Al penúltim ple ordinari de l’any es va debatre la proposta de pressupostos de l’Ajuntament de Vacarisses per a 2021. Amb un import total de 9.525.000 euros i un endeutament baix del 21%, l’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, va qualificar-los de “realistes i prudents”, tenint en compte la situació actual de pandèmia. Precisament, respecte als pressupostos de l’any passat, s’incrementen en 163.000 euros, mentre que la despesa ordinària disminueix en no comptabilitzar alguns ingressos d’equipaments per si s’han de suspendre activitats. També en relació a la Covid-19, es reserven 150.000 euros en un fons de contingència per disposar-ne si cal, a l’igual que el romanent de Tresoreria no utilitzat enguany. A banda, no s’han comptabilitzat els ingressos procedents del Fons de Cooperació Local de la Generalitat (uns 140.000 euros) ni els de la Diputació de Barcelona per lluitar contra la crisi. Pel mateix motiu, la partida de Serveis Socials augmenta un 5,1%, amb l’objectiu de continuar donant suport a les famílies vulnerables i que més estan patint les conseqüències de la crisi actual.

La partida amb major increment, un 25%, és la de Seguretat Ciutadana, per la construcció d’una comissaria de la Policia Local a la zona del Polígon Industrial de Can Torrella, “un espai central per donar cobertura més ràpidament als nuclis habitats”, va argumentar l’alcalde vacarissà, qui també va puntualitzar que els 140.000 euros del pressupost s’havien de complementar amb una ajuda de la Diputació. 15.000 euros de la mateixa partida es destinaran a instal·lar més càmeres de vigilància per cobrir totes les entrades i sortides de Vacarisses. D’altra banda, un 31% de les inversions (185.000 euros) serà per millorar l’espai públic, destacant l’asfaltat de vies de diferents urbanitzacions.
 
També s’incrementa la partida de Medi Ambient, en un 7%, especialment per elaborar un estudi continuat de 4 anys sobre les partícules de pudors que emet l’abocador de Coll Cardús, amb la finalitat de “donar tranquil·litat al veïnat”, va explicar Masana.

En la seva intervenció, l’alcalde també va remarcar els 60.000 euros per als pressupostos participatius, un procés en què la ciutadania decidirà on invertir aquests diners. Aquest ja es troba en la segona fase, en què s’està valorant si les 35 propostes rebudes compleixen tots els requisits tècnics i, per tant, poden sotmetre’s a votació.

Masana va finalitzar l’explicació dels pressupostos demanant “la màxima responsabilitat a tots els grups municipals per combatre la pandèmia i la crisi derivada, amb totes les garanties necessàries”.

Els pressupostos de 2021 es van aprovar amb el suport del PSC. L’alcalde de Vacarisses va destacar les aportacions del grup en matèria d’aigua i estalvi energètic. Uns 40.000 euros s’invertiran en la millora de la xarxa d’aigua, completant la cartografia de les canonades pendents i la reposició de les de Can Serra, entre altres accions. Una altra aportació de la formació socialista és la substitució de l’enllumenat de la part superior del nucli habitat de Can Serra per tecnologia led (15.000 euros, ampliables a 80.000 amb el proper romanent). La regidora del PSC, Concepción Miranda, va voler mostrar el seu agraïment a l’equip de govern: “Hem intentat ser constructius i fer propostes sensates, que han estat escoltades i incorporades”. “És important que els pressupostos s’aprovin pel bé del municipi”, va assegurar.

Veïns per Vacarisses (VxV) i Ciutadans (Cs) van abstenir-se. El regidor Pedro Serna, de VxV, va remarcar que els pressupostos, que va titllar de “continuistes”, incloïen moltes propostes del programa de la seva formació, com el local de la comissaria o un pàrquing per a autocaravanes. Tot i això, va considerar que en calia una explicació més detallada. En un mateix sentit es va pronunciar la regidora de Cs, Estefanía Muñoz, lamentant el poc temps per revisar el document, així com la manca d’accions relatives a mocions presentades pel seu grup i aprovades pel ple.

En canvi, UIPV i Movem Vacarisses (MV) van votar en contra de la proposta de pressupostos. Des d’UIPV, Salvador Boada, va tornar a referir-se a la manca d’informació: “Les coses s’expliquen a mitges, amb mitges veritats i mitges mentides”. El grup, a més, va mostrar el seu desacord amb la ubicació de la nova comissaria i la manca d’aposta per afavorir encara més el reciclatge i de compromís per endegar les obres d’El Ventayol. Finalment, l’altre regidor d’UIPV, Josep Mª Gibert, va considerar que “alguns impostos s’haurien d’haver baixat puntualment”. Per la seva banda, la regidora de MV, Clara Fuster, va reiterar la falta de concreció en les diferents partides, així com la manca d’aposta en moltes àrees: “La legislatura avança, però no les propostes prioritàries”. Fuster, a més, va criticar les paraules de l’alcalde: “Recórrer al tema de la pandèmia és jugar amb mal gust”.

Davant d’això, Masana va voler aclarir que l’oposició havia rebut els pressupostos amb 15 dies d’antelació. D’altra banda, va recordar que s’està esperant la licitació per realitzar el projecte d’urbanització d’El Ventayol i, en el cas de La Creu, algunes al·legacions pendents. “Una reflexió: ara és el moment de fer una urbanització?”, va concloure el tema l’alcalde del municipi. En referència als impostos municipals, que s’han congelat, Masana va mostrar les seves desavinences amb UIPV: “Mai ens entendrem perquè volen fer veure a la ciutadania que les coses no valen res. El titular de baixar els impostos està molt bé, però és la cosa més demagoga que he sentit en un ple en molts anys. Baixem una taxa a tothom, independentment de la renda, afavorint encara més qui més té?”.


Espai de treball per a l’organisme de gestió tributària de la Diputació de Barcelona

L’Ajuntament de Vacarisses té delegades en la Diputació de Barcelona les funcions de gestió i recaptació dels tributs i altres ingressos de dret públic. Per dur a terme les funcions encomanades, l’Ajuntament autoritza l’ús d’un espai de treball situat a la planta baixa de la Casa Consistorial, a partir de l’1 de gener de 2021. El moblament de l’espai i la dotació dels mitjans pertinents per prestar el servei aniran a càrrec del mateix Organisme de Gestió Tributària (ORGT). Com a compensació per les despeses generals que pot originar aquesta ocupació, l’ORGT abonarà 600 euros mensuals a l’Ajuntament.


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top