El Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques ja ha valorat els Plans d’Ajust de les 240 Entitats Locals que el van remetre, durant el plaç adicional. D’aquestes, 178 plans d’ajust s’han considerat favorables (amb un import pagat als proveïdors,al maig, de 463.900.000€), mentre que 62 han estat valorats negativament (amb un import pagat als proveïdors, al maig, de 111.100.000€).
A aquestes Entitats Locals cal afegir-hi 9 ajuntaments (4.700.000 pagats a proveïdors, al maig), als quals se’ls havia fet una valoració positiva del Pla d’Ajust a l’abril, però que, després, no els va ser aprovat la formalització de l’operació de préstec per la corporació.
Aquest plaç afegit després de la primera fase ha servit per a que Entitats Locals, tant les que no van remetre el Pla d’Ajust (1.478) com aquelles a les que se’ls va valorar negativament el Pla de Pagament a Proveïdors, tinguessin la possibilitat d’evitar la retenció en la participació d’ingressos de l’Estat per un import de 1.296’1 milions d’euros.
La participació en la fase de repesca o plaç adicional exigia el cumpliment d’un dels següents quatre punts, per part de les Entitats Locals:
• Entitats Locals amb un Pla d’Ajust aprovat pel Ple, però valorat desfavorablement pel Ministeri.
• Entitats Locals que van presentar, abans del 31 de març, el Pla d’Ajust al Ple, i que aquest no va aprovar-lo.
• Entitats Locals amb el Pla d’Ajust aprovat pel Ple i valorat favorablement pel Ministeri, però que l’òrgan competent de la corporació local no aprova la concertació de l’operació de préstec, normalment per manca de majoria suficient, d’acord amb la normativa aplicable.
• Entitats Locals que tenen la formalització de préstecs per import o plaç aprovats per l’òrgan competent per a adoptar acords de concertació d’operacions de crèdit, però que són diferents dels que haurien d’haver estat aprovats y no van modificar-se els acords.
Pagament a proveïdors
A finals del mes de maig, el Govern de l’Estat va pagar totes les factures pendents de les Entitats Locals amb 106.283 proveïdors, dins la primera fase del Mecanisme extraordinari de Pagament a Proveïdors, que va iniciar-se el 24 de febrer amb l’objectiu de cancelar les obligacions pendents de les Administracions Territorials amb els seus contractistes.
S’han abonat les factures pendents als 106.283 proveïdors, dels quals 68.768 són petites i mitjanes empreses (65%), 36.904 són persones físiques (35%), i 611 grans empreses (1%).
Els deutes han suposat un import total de 9.263.151.895 euros, que corresponen a 1.715.121 factures procedents de 3.774 Entitats Locals (ajuntaments i diputacions provincials).
Font: ACN