ENTREVISTA A JORDI TERRADES

ENTREVISTA A JORDI TERRADES

GERENT DE L’ASSOCIACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT RURAL INTEGRAL DE LA ZONA NORD-ORIENTAL DE CATALUNYA – ADRINOC.

“Amb "Col·labora x Paisatge" volem anar més enllà de l’aposta per la diversificació empresarial en entorns rurals i treballar també per la dinamització de les zones rurals a partir del paisatge Local”

El projecte “Col·labora x Paisatge” és una iniciativa que pretén posar en valor el patrimoni paisatgístic de l’arquitectura tradicional de pedra seca com a element predominant i identitari de bona part dels paisatges rurals de Catalunya. És un projecte vinculat al territori i compromès amb la sostenibilitat.

Avui parlem amb Jordi Terrades, gerent del grup Leader de la Garrotxa – Alt Empordà i part del Gironès, Osona, Selva i Pla de l’Estany, perquè ens expliqui amb més detall el projecte “Col·labora x Paisatge”.

- Com va sorgir la idea del projecte?

En el moment en què vam definir, a partir d’un procés participatiu, les línies de treball de l’Estratègia de Desenvolupament Local d’ADRINOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya) per al període 2014-2020. Des d’ADRINOC vam apostar per potenciar l’eficiència energètica i de recursos, la innovació, la connectivitat, la responsabilitat social i el paisatge. Així doncs, volíem anar més enllà de l’aposta per la diversificació empresarial en entorns rurals i treballar també per la dinamització de les zones rurals a partir del paisatge.

És aleshores quan vam anar a buscar l’expertesa de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que ens va donar a conèixer la Wikipedra (wikipedra.catpaisatge.net), el portal col·laboratiu que inventaria les construccions de pedra seca a casa nostra i més enllà i que posa aquest coneixement a l’abast de la ciutadania. Aquest projecte, que avui compta amb més de 18.000 continguts, ens va servir per concretar el concepte general de paisatge en les construccions de pedra seca com a element específic i identitari del territori rural català, i per entendre la importància de la participació ciutadana en el seu manteniment i posada en valor així com la necessitat de generar eines i facilitar-les a la ciutadania per tal de crear desenvolupament econòmic i social. El projecte “Col·labora x Paisatge” neix amb la voluntat de generar accions conjuntes i de posar en xarxa els diferents actors que interactuen amb el paisatge per tal de crear i dinamitzar l’economia dels entorns rurals.



Quin és l’objectiu de “Col·labora x Paisatge”?

“Col·labora x Paisatge: desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana (construccions de pedra seca)” és un projecte de cooperació dirigit a la creació de desenvolupament rural a través d’elements que configuren el nostre paisatge (construccions de pedra seca) tot facilitant eines i mitjans a la ciutadania que, de forma col·laborativa, promourà activitat econòmica.

Es basa en que el desenvolupament econòmic i social és clau per al manteniment dels territoris rurals, i ha de partir de la idiosincràsia de cada territori, de les seves particularitats i del seu patrimoni. Per a que aquest desenvolupament succeeixi, cal generar eines i recursos que ho incentivin, i alhora, per tal que aquest desenvolupament esdevingui durador, se n’ha de fer partícip la societat civil i la ciutadania.

Podem resumir, doncs, que la finalitat del projecte “Col·labora x Paisatge” parteix de la següent premissa:


Paisatge + Col·laboració + Eines = Desenvolupament Local
 

- Més enllà dels grups Leader catalans, s’han implicat més agents del territori?

“Col·labora x Paisatge” compta, des del seu inici, amb l’assessorament i suport tècnic de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i amb el suport de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional. Alhora, hi participen cinc Grups d’Acció Local d’arreu del territori català (el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central) i un de francès (Terres romanes en Pays Catalan - que es troba dintre del Parc Naturel Tégional des Pyrénées catalanes, entitat amb qui també ens hem recolzat).

A cadascun dels territoris participants, comptem també amb la col·laboració i implicació de multitud d’entitats i persones a nivell local, expertes, coneixedores i amants de la pedra seca, així com amb el suport d’organitzacions i administracions locals.

Cada participant i col·laborador del projecte hi té el seu paper, des de la coordinació i finançament de les accions fins a la comunicació i dinamització més local, passant pel suport tècnic, el coneixement del sector i del territori, l’assessorament o la participació, entre d’altres.


En certa manera promoveu també l’economia col·laborativa?

Com el propi nom indica, “Col·labora x Paisatge” té una vocació col·laborativa des del seu inici. I si entenem l’economia col·laborativa com un model econòmic basat en una xarxa d'individus i comunitats connectades d'igual a igual i que té com a trets diferencials l’accessibilitat (accés lliure al servei o informació), la participació (permet la contribució o l’intercanvi), la motivació (fomenta la motivació individual i col·lectiva envers uns valors o contribució a béns comuns), l’apropiació (s’ofereix o genera recursos compartits) o la governança (s’habiliten mecanismes participatius i de presa de decisions), entre d’altres, doncs si que podríem dir que a través de les diferents accions del projecte s’està promovent aquest tipus d’economia.

A nivell financer, amb quins recursos compta “Col·labora x Paisatge”?

“Col·labora x Paisatge” va néixer l’any 2016 impulsat per ADRINOC i compta amb un calendari d’accions definides i aprovades fins a octubre de 2019. Actualment, el projecte està subvencionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d’Acció Local i cofinançada pel FEADER, i puntualment ha comptat amb suports econòmics de l’àmbit local per la realització d’algunes accions concretes.


La voluntat d’ADRINOC, reforçada pels resultats obtinguts amb les diferents accions, és treballar per aconseguir finançament per donar continuïtat al projecte més enllà d’aquesta data. De tota manera, tot i aquesta limitació temporal, “Col·labora x Paisatge” ha treballat i treballa per crear eines i engegar accions que puguin perdurar al llarg del temps i es pugin continuar utilitzant més enllà de la durada del propi projecte.


“Col·laboraxPaisatge” pretén valoritzar el patrimoni de pedra seca del nostre territori. Ens pots concretar algunes accions desenvolupades en aquest sentit?

Des de la seva creació, “Col·labora x Paisatge” ha dut a terme actuacions transversals per a la posada en valor, la difusió i el coneixement de la pedra seca, tals com jornades i tallers formatius, iniciatives per a la dinamització del voluntariat, o treball en xarxa amb entitats i agents del territori, entre d’altres.

A nivell de catalogació de patrimoni, una de les primeres accions que vam realitzar va ser la creació de models de fitxes-marc per poder inventariar d’una manera homogènia cinc tipologies diferents d’elements construïts amb pedra seca.

Una de les accions desenvolupades que ha tingut i té més recorregut és la creació de l’“App de la Pedra Seca” (disponible per a iOs i Android), una aplicació col·laborativa a partir de la Wikipedra que permet consultar i catalogar in situ construccions de pedra seca de Catalunya i de 85 municipis que integren el PNR del Pirineu Català i la Mancomunitat del Conflent-Canigó de l’estat francès.

Des de “Col·labora x Paisatge” hem impulsat també dues publicacions en format digital i paper que aborden el paisatge i la pedra seca des de diferents vessants. En primer lloc, “Paisatge, desenvolupament rural i ciutadania. Bones pràctiques de col·laboració ciutadana en la gestió del paisatge a Europa” recull experiències d’arreu d’Europa que comparteixen la participació ciutadana per a la valorització de l’entorn. Més recentment hem editat “La pedra seca com a motor de desenvolupament econòmic i social”, que recull un total de 16 experiències de diferents sectors i mides que utilitzen la pedra seca com a element vertebrador per generar un desenvolupament. Des de la recuperació de l’ofici de marger a la seva reinterpretació i aplicació a noves construccions, des de la viticultura a nous models de comercialització turística, des de creació d’espais d’interpretació o itineraris a la gestió de grans espais naturals, entre d’altres, la pedra seca constitueix una oportunitat per als territoris rurals gràcies a la seva capacitat de generar un dinamisme econòmic i ocupacional que la converteix en motor de desenvolupament. A partir d’aquesta darrera publicació, el passat mes de setembre vam celebrar a Figueres les Jornades transfrontereres “La pedra seca com a motor de desenvolupament econòmic i social”, que van comptar amb la participació de 150 assistents d’arreu del territori català i 36 ponents i conferenciants

Hem treballat també en diferents accions formatives amb associacions locals i col·lectius en risc d’exclusió, en accions pilot encaminades a la recuperació de construccions de pedra seca, o a la reutilització d’aquestes, i també en l’elaboració d’un recurs educatiu, “Tot un món de pedra seca”, amb la finalitat de donar a conèixer entre l’alumnat de primària i secundària els valors de les construccions de pedra seca.

ADRINOC també ha donat suport a la candidatura internacional “L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques” com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, on ha participat la Generalitat de Catalunya amb altres regions d’Espanya i un total de vuit països, i que aquest 28 de novembre ha estat aprovada a la Convenció celebrada a l'Illa Maurici. Esperem que amb aquest reconeixement, les construccions i tècniques de la pedra seca tinguin un impuls important per al seu reconeixement i també esdevingui un revulsiu per al sector.


I si parlem de resultats?

Les activitats que impulsem des d’ADRINOC es dirigeixen a dos tipus de públics: d’una banda, el sector professional o bon coneixedor de la pedra seca, que valora especialment la qualitat i continuïtat de les propostes i el treball en xarxa amb agents i entitats i, de l’altra, el públic que desconeix el món de la pedra seca o que en té un coneixement tangencial, que posa en valor tant la qualitat del contingut com el format utilitzat. En ambdós casos, l’impacte de les activitats realitzades ha estat positiu i ens anima a seguir treballant en les mateixes línies de projecte.


- Una de les accions més representatives del projecte és l’“APP de Pedra Seca”, una aplicació col·laborativa per a mòbils i tauletes que permet consultar i catalogar construccions de pedra seca del territori. Com valores aquesta iniciativa?

L’“App” ens ha permès abordar el coneixement del patrimoni de la pedra seca i la seva catalogació des d’un nou format, que alhora ens ha permès accedir a un segment d’usuaris molt més ampli. El treball amb les noves tecnologies i nous formats per incrementar l’accessibilitat dels continguts és una de les nostres línies de treball prioritàries per assolir l’objectiu estratègic del projecte.


I el futur del projecte?

El futur del projecte passa per seguir creant i millorant eines per a catalogar i posar a disposició de la ciutadania informació sobre les construccions de pedra seca, divulgar el patrimoni de les construccions de pedra seca i la seva tècnica constructiva i les oportunitats que genera pels territoris rurals, formar i difondre sobre l’ús de noves construccions de pedra seca en el paisatge rural i urbà, afavorir el diàleg i la intercooperació entre la societat civil i l’administració per afrontar projectes conjunts, i comunicar i posar en valor el paisatge com a element de dinamització dels territoris rurals. Treballarem també per impulsar el vincle amb els col·laboradors francesos del projecte, per tal de desenvolupar accions transfrontereres conjuntes.

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top