“ENFOCC. Energia, Forest i Canvi Climàtic” és un projecte de cooperació que aglutina 10 Grups d’Acció Local de Catalunya (GAL), així com grups de Navarra, Balears i França. Coordinat per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, aquesta iniciativa sorgeix com una evolució del projecte “Energia i Forest”, impulsat durant els anys 2009 -2016, i del qual ja vam fer ressò al portal. (https://www.ajuntamentimpulsa.cat/ca/entrevista-a-albert-puigvert-i-tuneu.aspx)
Avui parlem amb Àngels Guiteras, gerent del grup Leader del Ripollès, perquè ens expliqui amb més detall el projecte “ENFOCC”.
- Quin és l’objectiu d’“ENFOCC”?
Com bé has dit, el projecte “ENFOCC. Energia, Forest i Canvi Climàtic” és l’evolució de l’antic projecte “Energia i Forest”, desenvolupat en el marc del Programa de Desenvolupament Rural 2007-2013. En l’edició actual, el projecte s’ha ampliat amb un nou eix de treball, passant dels 2 inicials, centrats en l’Energia i Forest, als 3 actuals, que inclouen les accions d'adaptació i mitigació del Canvi Climàtic; aconseguint d’aquesta manera que el projecte tingui una visió transversal.
L’objectiu d’“ENFOCC”, és doncs, millorar i impulsar la sostenibilitat dels territoris rurals catalans mitjançant un seguit d’accions centrades en:
- El foment de l’estalvi i l’eficiència energètica, la transició energètica.
- La promoció de les energies renovables basades en fonts endògenes.
- La creació i implementació de plans d’adaptació i mitigació del canvi climàtic.
- La promoció de la gestió forestal sostenible
- Més enllà dels grups Leader catalans, s’han implicat més agents del territori?
A més dels 10 grups Leader catalans, “ENFOCC” ha comptat amb la participació del grup navarrès “Associació TEDER”, durant l’anualitat 2017; l’“Associació Leader Illa de Menorca”, aquest 2018; i, durant el 2019, es preveu que el grup GAL francès “Cévennes” també s’incorpori al projecte. Altres agents implicats són PIMEC; l’Associació de Micropobles de Catalunya; l’Agència de Desenvolupament del Ripollès; el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura; l’Agència Local de l’Energia d’Osona; el Clúster de la Biomassa de Catalunya i el Centre de la Propietat Forestal.
És important assenyalar, a més, que els grups Leader són entitats formades per agents públics i privats, en la seva majoria, que representen l’entramat socioeconòmic dels territoris rurals. Per tant, la participació de 10 grups Leader es tradueix en la implicació indirecta de més de 140 entitats públiques (Ajuntaments, Consells Comarcals, Agències de Desenvolupament, etc), i més de 180 agents privats (associacions d’empresaris, associacions de turisme, Cambres de Comerç, Consells Reguladors, etc.) de les zones rurals catalanes.
- A nivell financer, amb quins recursos compta el projecte?
“ENFOCC” és una iniciativa finançada pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural – FEADER i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Així mateix, i en paral•lel, el projecte també ha comptat amb finançament de les Diputacions de Girona i Barcelona.
En la convocatòria vigent, corresponent a les anualitats 2018-2019, “ENFOCC” compta amb un pressupost d’aproximadament 200.000,00 €.
- Amb “ENFOCC” es pretén millorar la sostenibilitat dels territoris rurals del país. Ens pots concretar algunes accions?
Per destacar-ne tan sols algunes, i segons els eixos de treball del projecte, en l’àmbit energètic destaca la creació d’ENEGEST. Una eina online gratuïta per a gestionar la facturació energètica de particulars i empreses amb l’objectiu que puguin conèixer com s’estructura la seva despesa energètica i, en conseqüència, prenguin les mesures necessàries per optimitzar el seu consum energètic i guanyar en eficiència. A nivell energètic, “ENFOCC” també està vinculat al projecte “TE21 de transició energètica a municipis i comarques” (http://www.transicio.energiaibosc.com), un estudi que ha calculat el cost de dur a terme la transició energètica en un municipi, comarca o territori determinat, tot detallant les necessitats energètiques, potències, costos econòmics actuals, futurs i acumulats, inversions i superfícies de territori requerides.
En l’àmbit de la gestió forestal i la biomassa, ens hem centrat en la formació i capacitació a través de cursos sobre planificació i inventariat forestal, i instal•lació de calderes de biomassa; a la vegada que també s’han impulsat accions de difusió i sensibilització sobre altres valors forestals. Unes sessions de treball que hem volgut reforçar amb l’edició de dues guies tècniques: “Guia d’emissions en la instal•lació de calderes de biomassa” i “Guia sobre usos de la fusta per a la construcció”.
Pel que fa al Canvi Climàtic, destaquen els programes “BM-RURAL” i “BM-CAT”, que compensen econòmicament les emissions de CO2 que s’han deixat d’emetre gràcies a la instal•lació de calderes de biomassa.
- I si parlem de resultats?
Gràcies a “ENFOCC”, més de 400 empreses han analitzat la seva despesa energètica a través d’ENEGEST, i s’ha pogut diagnosticar el consum elèctric en 10 escoles municipals. Així mateix, “BM-RURAL” i “BM-CAT” han permès compensar unes 9.800tn de CO2, que corresponen un retorn econòmic a les empreses d’uns 70.950,00 €.
Destaca també la gran assistència que han tingut les sessions formatives i de sensibilització impulsades a través del projecte, amb més de 200 participants.
“ENFOCC” també ha permès realitzar el càlcul de la petjada de carboni del cicle de vida de 8 productes agroalimentaris elaborats al territori.
- Una de les accions més representatives del projecte és l’estudi “TE21 de transició energètica a municipis i comarques”. Tenint en compte que a Catalunya existeix un Pacte Nacional per a la Transició Energètica, en què ajuda aquest estudi?
El projecte “TE 21” s’ha pogut dur a terme gràcies a la col•laboració de l’enginyer Ramon Sans i el suport de l’Agencia de Desenvolupament del Ripollès. Partint de la metodologia de càlcul per establir el cost de fer o no fer la transició energètica a Europa i Catalunya (publicada al llibre “El col•lapse és evitable”, Ramon Sans), s’ha calculat el cost de fer o no fer aquesta transició a tots els municipis i comarques dels país en els propers 25 anys.
Ens trobem, doncs, davant d’una eina molt interessant per obrir el debat sobre la urgència de fer la Transició Energètica, a partir de la valoració econòmica que tindrà per tothom i, per tant, totalment alineada al Pacte Nacional per a la Transició Energètica.
- Actualment el concepte de les smart villages, o territoris intel•ligents, ha pres força; i fins i tot s’ha elaborat una estratègia a nivell de país per a implementar-lo arreu del territori. Quin paper pot jugar-hi “ENFOCC”?
Com bé apuntes, Catalunya disposa d’una estratègia de país global, “Smart Catalonia”, sota la qual es despleguen un seguit de plans i accions més concrets. Pel que fa a la nostra Associació, hem estat col·laborant activament en el desenvolupament d’“Smart Rural”, l’estratègia per impulsar un desenvolupament intel·ligent dels territoris rurals catalans i que s’aprovarà en breu.
A nivell europeu també s’està treballant amb la idea “smart”, concretament es parla de “smart villages”. Un concepte alineat a l’estratègia fixada a Catalunya, i que es centra en l’eficiència i intel·ligència en la prestació de serveis a la població rural i el desenvolupament dels municipis i el territori. Concretament la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (European Network for Rural Development) ha impulsat un grup de treball que estudia com revitalitzar els serveis del món rural mitjançant la innovació digital i social. Serveis com la sanitat, l’educació, el transport o l’energia rural, es poden millorar i fer-los més sostenibles mitjançant el desplegament d’eines TIC i l’impuls d’accions i projectes liderats per la pròpia ciutadania.
Un grup que compta amb la participació dels grups GAL catalans i que ha reconegut el projecte “ENFOCC”, concretament les eines “ENEGEST” i l’estudi “TE 21”, com a iniciatives que milloren la qualitat de vida i els serveis de les zones rurals, i que són un clar exemple a l’hora d’explicar què són les “smart villages”.
Vídeo grups de treball ENRD on s’explica que són les “smart villages” – ENFOCC (minut 2:17):
- I el futur d’ENFOCC?
Actualment estem treballant en el disseny i planificació de les actuacions a desenvolupar aquest 2019. Destaca la millora de l’eina ENEGEST, incorporant un simulador que calcularà el cost de canviar a caldera de biomassa, amb una proposta de la potència necessària, el tipus d’instal•lació més eficient, l’amortització, etc.; i la transferència del pla de mobilitat elèctrica del Ripollès a una altra comarca del territori rural català.
En l’àmbit de la gestió forestal s’ha previst l’organització d’una jornada formativa centrada en la utilització de drones per a la gestió forestal, i la continuïtat dels programes “BM-RURAL” i “BM-CAT”.
En l’eix de treball dedicat al Canvi Climàtic, s’organitzaran les jornades LIFE CLIMARK, juntament amb l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, centrades en la compensació d’emissions de CO2.