Molts Ajuntaments estan fent esforços per integrar als ciutadans a la vida política d’una forma més propera a través de la participació ciutadana, tenint en compte la seva voluntat i desenvolupant una política més d’acord a les necessitats de la població. Per dur a terme aquests tipus de processos hi ha moltes variants, avui n’analitzem una que es fa mitjançant un software informàtic de la mà de Muneval.
- Com va sorgir aquesta eina pels governs municipals?
La nostra eina va sorgir a Mallorca. Presentarem als Ajuntaments locals una eina d’avaluació que permetia obtenir un senzill pla de millora respecte a l’acció de govern, complementat amb la visió dels ciutadans respecte a aquests mateixos ítems. La resposta va ser positiva i a partir d’aquí hem anat desenvolupant altres funcionalitats i mòduls en relació a participació ciutadana i transparència, aconseguint implantació a escala nacional.
- Què entenen des de Muneval que és un municipi confiable?
Aquell que vetlla per la qualitat de la seva gestió, és transparent i facilita de forma eficient la participació dels seus ciutadans. Tots els Ajuntaments tenen esperit de ser confiables, una altra cosa és que posin els recursos adients per aconseguir-ho de forma efectiva davant la ciutadania.
- Què permet una eina d’autoavaluació a nivell de gestió municipal?
Permet conèixer la valoració ciutadana sobre la gestió municipal i contrastar aquesta informació amb la pròpia percepció de l'equip gestor. L’avaluació interna es realitza tant per part del propi equip de govern (avaluació directiva) com dels tècnics de l’ajuntament (avaluació tècnica) seguint els indicadors establerts amb la norma UNE-66182 creada per la Federació Espanyola de Municipis i AENOR. La norma és voluntàriament certificable i permet visualitzar clarament àrees de millora en l’àrea de gestió. Muneval ha complementat l’avaluació donant veu a la ciutadania respecte a aquests mateixos indicadors. Com a resultat, l’eina també permet establir millores en l’àmbit de la comunicació. Moltes vegades els Ajuntaments fan coses bé, però no arriben a la ciutadania com caldria.
- Com funciona el software de consultes ciutadanes de Muneval?
El nostre software està en el núvol, és d’implementació immediata, i permet fer durant l’any de contractació tots aquells processos participatius que l’Ajuntament estimi oportú; des de consultes puntuals a pressuposts participatius. La nostra eina s’adapta a les necessitats dels Ajuntaments i parteix de la premissa de la simplicitat i facilitat d’ús per a la ciutadania. Els sistemes complexes, amb registres i passes intermedis, són barreres clares a la participació. Muneval ho posa el més senzill possible per a que qualsevol Ajuntament ho pugui implementar, i qualsevol persona pugui respondre i participar. En qualsevol cas, és cada Ajuntament qui decideix la fortalesa en la identificació del ciutadà. A Muneval es poden implementar votacions obertes -sense cap identificació- o votacions tancades -únicament dels empadronats al municipi amb accés via dni, dni amb password enviat per email, password amb enviament postal o password per sms-. Igualment és l’Ajuntament qui decideix si empra un accés personalitzat que li oferim des de Muneval, o integra les consultes a la seva pròpia plana web. De fet hi ha molts Ajuntaments que empren simultàniament les dues vies. Tot és configurable a la nostra eina.
- Quins Ajuntaments l’han implementat?
Contem amb una vintena de municipis. Municipis des de 3.000 a 70.000 habitants, entre els que destaquem els usos que n’han fet els Ajuntaments d’Olot, Son Servera, Calvià, Pinto, Campanet, Tordera, Inca... La contractació de Muneval inclou suport tècnic i acompanyament personalitzat per treure tot el profit a les diferents funcionalitats, per tal de posar en marxa estratègies exitoses. A més, realitzem programació a mida per a ajustar-nos als requeriments de cada projecte.
- És segura i confidencial aquesta eina?
La nostra eina està al núvol, no requereix d’instal·lació i experiència prèvia, i gaudeix de servidors segurs i protocols de dades d’accés encriptades amb tecnologia SHA256. La seguretat està garantida, tant per a l’Ajuntament (on nosaltres només som el responsable del tractament de les dades, essent aquestes, propietat de l’entitat local), com per al ciutadà (on el seu anonimat està totalment garantit; encara que empri el seu dni per accedir o respondre a les enquestes, el sistema no permet saber què ha respost cada persona).
- També disposen d’un software que permet posicionar al municipi i millorar el seu grau de transparència. Com funciona?
El nostre mòdul de transparència permet a municipis reportar a la seva pròpia web respecte als Indicadors de Transparència Internacional (ITA). L’Ajuntament informa dels indicadors a la nostra eina, i automàticament són mostrats a la web municipal mitjançant una incrustació totalment personalitzable en quan a estils. El sistema calcula automàticament l’índex de transparència (d’acord amb els indicadors actualitzats 2017) i permet als municipis estar presents a Transparència Internacional.
Aquest trimestre estam avançant amb funcionalitats relatives a fer gràficament atractiva la informació dels pressuposts dels Ajuntaments. L’última finalitat de la transparència és aportar informació útil i comprensible al ciutadà. Aportar molta informació, poc elaborada, pot produir l’efecte contrari al desitjat.
- Quines creu que són les tendències en matèria de transparència municipal?
Pensem que la rendició de comptes té bastant de recorregut en l’àmbit municipal. En aquest sentit, hem projectat noves eines dins Muneval que permetran a l’Ajuntament informar sobre el grau d’acompliment dels objectius, fites i compromisos que l’equip de govern ha adquirit davant la seva ciutadania, i fer molt fàcil i accessible aquesta informació per a tothom.