ENTREVISTA A JOAN BERLANGA I SARRASECA

ENTREVISTA A JOAN BERLANGA I SARRASECA

REGIDOR DE SOSTENIBILITAT DE L’AJUNTAMENT DE SABADELL

"Reduïm aproximadament en un 50% el consum a la llar, barrejant l'aigua amb aire el que dóna una sensació de major pressió però amb un consum molt més baix"
 

L'actual situació climatològica de manca d'aigua que estem tenint aquesta tardor i hivern ha propiciat que l'Ajuntament de Sabadell impulsi diverses mesures per estalviar-la i per reduir el seu consum. Concretament s'està treballant en l'àmbit domèstic, a l'espai públic i a nivell industrial, aconseguint importants estalvis. I és que Sabadell, com molts altres municipis, té marge de millora en aquest aspecte, per això volem parlar avui amb el regidor de sostenibilitat, Joan Berlanga, per poder compartir aquestes mesures que ja estan donant resultats.


- Per posar-nos en situació, quins són els consums d’aigua d’una ciutat com Sabadell?

Durant el primer semestre del 2015, a Sabadell s’han consumit 4.766.125 m3 d’aigua. De cada 100 litres, 77,4 corresponen a ús domèstic, 11 a ús comercial, 8,6 a ús industrial i 3 a ús públic.


- Quines mesures s’estan prenent per reduir el consum d’aigua en l’àmbit domèstic?

Estem satisfets perquè les darreres xifres de consum domèstic ens situen en els 98,1 litres per habitant i dia, mentre que l’any 2000 era la xifra era de 118 litres. Això vol dir que els darrers 15 anys hi ha hagut una reducció d’un 17,5% del consum d’aigua d’ús domèstic. D’altra banda, aquesta xifra està per sota de la ràtio del conjunt de municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que se situa en 102,3 litres per habitant i dia. I també està per sota dels límits que marca l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Convé remarcar que hi ha hagut un esforç de la ciutadania des de l’episodi de sequera del 2007, que va comportar un canvi d’hàbits important i una reducció del consum. Tot i que encara hi ha marge de millora, i més en el context de sequera actual. Per això des del Govern volem actuar amb previsió i que els recursos hídrics es gestionin de la manera més eficient. Per aconseguir-ho, disposem de dispositius d’estalvi d’aigua per lliurar a la ciutadania. Es tracta d’un kit que inclou airejadors reductors per a les aixetes dels rentamans; airejadors reductors per als capçals de les dutxes i reductors volumètrics per a les cisternes dels vàters, que els ciutadans poden recollir a diverses dependències municipals.


- Quines reduccions s’aconsegueixen amb aquests airejadors?

S’aconsegueix reduir aproximadament en un 50% el consum a la llar, ja que l’aigua es barreja amb aire i fa una sensació de més pressió però amb un consum molt més baix.


- El consum d’aigua a l’espai públic també té molt recorregut de millora, quines accions estan duent a terme?

Des del 2002, l’Ajuntament ha promogut l’ús d’aigua no potable per regar espais verds de la ciutat i per netejar carrers, cosa que ens ha permès un estalvi d’aigua potable en l’ús públic, entorn dels 130.000 m3/any. Darrerament hem ampliat el sistema de telegestió de les programacions de reg i s’han remodelat parterres per tal que s’hi pugui reduir el consum d’aigua. Hem implantat uns equips amb els quals les comunicacions del sistema es fan mitjançant telefonia mòbil i radiofreqüència. Aquesta gestió es realitza amb un programari situat en un servidor central, al qual s’accedeix via internet i que permet telegestionar el 100% dels regs dels espais verds de la ciutat. La darrera acció que hem incorporat és que l’Agència Catalana de l’Aigua ha autoritzat un nou ús de l’aigua no potable, per recarregar les cisternes dels vàters en els establiments situats al polígon de Sant Pau de Riu-sec.


- Quins són els estalvis en aquest cas?

Els resultats d’estalvi obtinguts es poden situar entorn del 56% del consum de l’aigua. En aquests moments l’estalvi ja arriba al 35% del consum i, per tant, tenim recorregut per augmentar aquests bons resultats. De moment, estalviem 168.000 euros anuals en la factura de l’aigua i continuarem amb la incorporació de mecanismes d’estalvi d’aigua als edificis i a la via pública.


- I a nivell industrial?

En l’àmbit de la indústria, és més difícil quantificar l’estalvi, tot i que des del 2004-2005 hi ha hagut una forta davallada en el consum d'aigua, que va lligada amb l'inici del tancament de moltes de les indústries tèxtils, les quals són grans consumidors d'aigua. De tota manera, l’ordenança municipal d'estalvi d'aigua també aplica mesures d'estalvi a la indústria de nova construcció. Estableix, per exemple, que s’ha de redactar un Pla de gestió sostenible de l'aigua amb aplicació de mesures de reducció, reciclatge i aprofitament d'aigües pluvials per al reg de zones verdes, així com no permet els circuits de refrigeració oberts i disposa que els establiments de rentatge automàtic de vehicles han de tenir sistemes de reciclatge d'aigua. Perquè cal tenir en compte que una producció sostenible a l’empresa va lligada amb un baix consum d’aigua. A més, en el sector industrial la millor manera d’estalviar aigua és reduir la contaminació de l’aigua, aplicant mesures de prevenció i tractament de la contaminació, cosa que és obligatòria.
 

- En el portal hem parlat força de Simbiosi Industrial, com fomenten a Sabadell aquest concepte d’economia circular?

Una de les línies amb què estem treballant és impulsar la cooperació entre empreses per reaprofitar l’aigua. La xarxa de distribució d’aigua no apta per al consum de la ciutat obre la possibilitat de fer-ne un ús industrial. Per exemple, l’aigua calenta utilitzada per una empresa dedicada a rentar roba podria fer-la servir una altra empresa per a una nova activitat.

Cal destacar la importància, per exemple, de les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals, les anomenades EDAR. A l’entrada sud de Sabadell, molt a prop de l’aeroport, s’emplaça l’EDAR de Riu Sec, que permet obtenir aigua tractada (30.000 m3/dia), que reutilitzem per a reg, neteja de carrers, descàrregues sanitàries, com també per a futurs usos industrials, com les aigües de procés i neteja en la indústria i altres. Si no hi hagués tots aquests usos, l’aigua s’abocaria directament a la llera. Aquest és només un exemple, però igualment l’EDAR emplaçada al polígon de Can Roqueta pot obrir possibilitats de simbiosi amb les empreses de tot el polígon de Can Roqueta, que cal analitzar.


- Quines mesures de conscienciació i sensibilització s’estan aplicant a nivell de ciutadania?

Treballem en la conscienciació i la sensibilització dels més joves, perquè pensem que és una tasca que donarà els seus fruits en el futur. Per això, l’Ajuntament ofereix a les escoles un programa anomenat Ciutat i Escola, amb activitats diverses, com és el cas del taller anomenat “Bons hàbits per a l’estalvi d’aigua: l’ús de l’aigua a la llar” per a alumnes de cicle inicial de primària. Aquest programa inclou també activitats formatives relacionades amb l’aigua, organitzades per Aigües Sabadell (Grup CASSA). El curs passat, un total de 3.681 alumnes van participar en alguna d’aquestes accions, vinculades a conèixer tant el cicle integral de l’aigua com a entendre la importància de la seva preservació i estalvi. Amb jocs adaptats a les seves edats, es dóna a conèixer el procés de tractament de l’aigua residual per entendre’l en el context del cicle integral de l’aigua o el bon ús de l’aigua, que recorda que s'ha de tancar l'aixeta quan l'aigua no es faci servir i que introdueix el concepte de dispositius d'estalvi d'aigua per mitjà de treballs. Són accions que permeten anar treballant aquesta conscienciació col·lectiva que l’aigua és un bé escàs i que és responsabilitat de tots fer-ne un bon ús.

 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top