El Port de la Selva és un municipi amb un aïllament hídric important ja que no està connectat a la xarxa de la Costa Brava nord. És per això que l’ajuntament i el Consorci de la Costa Brava treballen en alternatives per a abastir el poble d’aigua. Recentment s’ha dut a terme un projecte pioner amb l’objectiu de produir aigua a km 0 per minimitzar els efectes de les sequeres.
- Quines fonts d’abastiment d’aigua té Port de la Selva?
El Port de la Selva s’abasteix dels pous d’aigua municipals ubicats a la conca de la riera de Rubies.
- Port de la Selva ha tingut problemes de sequera?
El Port de la Selva ha tingut problemes originats per la sequera quan aquesta és excepcional, en va tenir el 2007-2008 i n’ha tingut el 2016.
- Recentment l’Ajuntament de Port de la Selva ha impulsat un projecte pioner amb l’objectiu de produir aigua a Km 0 per minimitzar els efectes de les sequeres. Com funciona aquest sistema?
Aquest és un projecte que té per objectiu tancar el cercle de l’aigua, això vol dir que una part de l’aigua que hem extret dels pous un cop utilitzada la tractem i la tornem al medi perquè es converteixi altre cop en un recurs hídric que complementi l’existent.
- Com va sorgir la idea de produir aigua KM 0?
La idea sorgeix en part per necessitat, la ubicació del Port de la Selva fa que sigui un municipi amb aïllament hídric on portar l’aigua és difícil i car. A això, cal afegir-hi les feines de continuar sent un municipi autosuficient en aigua, fet poc habitual en municipis turístics de la costa mediterrània a començaments del s. XXI. Aquesta és una etiqueta de sostenibilitat que ens agradaria mantenir i la reutilització de l’aigua que ja hem fet servir ens hi ajuda.
- A què es pot destinar l’aigua que es produeix amb aquest sistema?
L’aigua amb tractament terciari es pot destinar a tots aquells usos que no son de boca, usos com els industrials, el reg de zones verdes, la neteja viària, etc. Aquí nosaltres fem un pas més perquè amb les millores aplicades al tractament terciari i amb la infiltració, el que fem és que aquesta aigua retorni al medi i s’incorpori a la que ja hi ha a l’aqüífer, per tant ni que sigui barrejada en un % petit, la utilitzem per tots els usos.
- Com ha afectat la producció d’aigua KM 0 al municipi?
Encara està per veure, però esperem que ens ajudi a endarrerir les situacions de sequera i també a prendre consciència de la importància dels recursos hídrics.
- Recomanaria a altres ajuntaments implantar aquest sistema?
Sempre hem dit que aquest és un projecte de país, sense la implicació i suport del Consorci de la Costa Brava i la complicitat de l’ACA no l’ haguéssim pogut tirar endavant. En aquests moments s’ha acabat el Programa Europeu DEMOWARE que ens ha permès fer tot el procés amb les màximes garanties. Però aquest no és un tema tancat i ens hem presentat a nous programes europeus per poder continuar millorant en aquest camp que pensem que té molt potencial per minimitzar els efectes del canvi climàtic.